Wednesday 13 February 2013

KUIH SERI MUKA

´
Assalammualaikum,

Entry kali ni saya nak share sedikit salah satu resepi kuih tradisional yang tersangat saya suka dan telahpun beberapa kali buat dengan jayanya untuk di santap hehehe

Mungkin korang kat luar sana pun teringin untuk mencuba sendiri resepi ni memandangkan kalau kita beli kat kedai kebanyakannya terlalu banyak 'kekurangan' lebih lebih lagi kalau dapat orang yang seleranya cerewet cikit..hrmmm.. Macam siapa ye??

Ok tanpa membebel tanpa sebab lagi saya sharekan gambar ye..dari hasil air tangan saya yang tak seberapa ni..walaupun tak nampak berapa cantik..insha allah atas resepi dari teman fb yang saya gunakan memang sedap dan superrrb..


100% air daun pandan..so baunya semerbak satu rumah jangan cakap..rasa sungguh wangi!


Saya suka tekstur yang agak lembik lembik sikit..tak begitu keras tak begitu lembik sangat


Posted via DraftCraft app


SUMBER : Puan Norhaslinda Bugal


Bahan-bahan

BAHAN LAPISAN BAWAH
500 gram beras pulut
400 ml santan (sederhana pekat)
1 sudu teh garam
2 sudu teh minyak masak

BAHAN LAPISAN ATAS

120 gram tepung gandum*
3 sudu besar tepung jagung*
140 gram gula pasir
3 biji telur Gred A
450 ml santan pekat
1/2 sudu teh garam
300 ml air + 4 helai daun pandan (diblender dan tapis untuk dijadikan air pandan)
Pewarna hijau(ikut suka nak bubuh ke x,sebab dah guna daun pandan,dah dpt warna hijau)

Cara membuatnya

LAPISAN BAWAH
Bersihkan beras pulut dan rendam selama 10-20 minit
Toskan beras pulut(sekejap je)
Satukan kesemua bahan2 lapisan bawah ke dalam loyang dan kacau agar minyak masak dapat diratakan
Kukus selama 30 minit
Keluarkan loyang dari periuk kukus,tekan pulut sehingga padat/mampat
Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas

LAPISAN ATAS

Ayak bahan2 bertanda*
Pukul gula pasir bersama telur sehingga kembang (pukul sekejap pun ok)
Masukkan santan pekat yang telah dilarutkan bersama garam.Diikuti dengan air pandan dan kacau
Akhir sekali masukkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan tadi.Kacau agar tidak berbiji,kemudian tapis
Tuang adunan tepung ke atas pulut tadi dan kukus semula selama 1 jam atau sehingga masak
Balut penutup periuk dengan aluminium foil atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih
Sejukkan betul2 sebelum dipotong
Potong menggunakan pisau plastik atau pisau yg disapu sedikit minyak masak






Ok selamat mencuba!

Sure boleh buat punya..

No comments: