Assalammualaikum,
Kali ni saya nak kongsi cikit resepi ayam percik yang pernah saya buat tak tau dah berapa kali tapi resepi ni memang sedap coz saya telah menderhaka sikit dengan menambahkan beberapa bahan hehe bukan nak masuk bakul angkat sendiri tapi sure la sedap coz saya pun ambil resepi dari En Google juga..dan hasilnya ternyata sedap..ubah cikit aje hehe
Opss besarnya tang part itam hangus tu..hehe tukang kipas leka la tu hepp puk punggung nanti taw
BAHAN BAHAN :
Enak dihidang bersama nasi panas @ sirap limau ice..slrpppp
Kali ni saya nak kongsi cikit resepi ayam percik yang pernah saya buat tak tau dah berapa kali tapi resepi ni memang sedap coz saya telah menderhaka sikit dengan menambahkan beberapa bahan hehe bukan nak masuk bakul angkat sendiri tapi sure la sedap coz saya pun ambil resepi dari En Google juga..dan hasilnya ternyata sedap..ubah cikit aje hehe
Opss besarnya tang part itam hangus tu..hehe tukang kipas leka la tu hepp puk punggung nanti taw
Resepinya :
BAHAN BAHAN :
AYAM SEEKOR SAYA BUAT POTONG KECIK SENANG MASAK
BERSIHKAN SEPERTI BIASA LETAK TEPI
BAHAN A
Santan 250 grams (Santan pekat tanpa campur air)
Cili giling 1-2-3 sudu teh (bergantung kepada tahap pedas yang diingini, tak payahlah pedas sangat sebab ayam percik by nature tak pedas tapi manis manis sikit)
Kiub ayam 3 ketul
Madu sedikit dalam 3 sudu
BAHAN B ( BLENDER )
Bawang besar 1 labu
Bawang merah 8-10 ulas saiz sederhana
Bawang putih 2-3 ulas
Serai 3 batang (saiz sederhana)
Halia sebesar ibu jari
Sedikit garam
Gula
Perisa tambahan
Minyak untuk menumis
OKEY JOM START ENJIN DAPUR KITA
mula mula panaskan kuali dengan minyak
Masukkan bahan B goreng sihingga naik wangi garing
dan pecah minyak
Masukkan cili giling ikut suka kepedasan masing masing dan kiub ayaym serta madu
Kemudian bila dah nampak garing kesemuanya boleh la masukkan santan pekat..
Biarkan santan sebati dengan bahan B tadi sehingga sedikit kering masukkan ayam masak seketika
Time ni boleh la letak garam,gula perisa tambahan secukup rasa ye
( masak sehingga ayam separuh masak ye kemudian angkat asingkan kuah baki ayam percik untuk proses pembakaran ayam pula ye)
Saat si mulakan kepakaran korang untuk lekatkan api secara tradisional..hehehe
Saya lebih suka guna pakai arang untuk bakar ayam..lebih klasik pstt sebenarnya mak tak pernah ajar guna oven pon..masa kecik kecik oven takda orang susah..hehe owh sekarang senang ke??? Tak la senang sangat..cukupla bersederhana hepp banyak celoteh pulak sambung balik
Ok setelah siap bara mula la start letak ayam yang dimasak separuh tadi atas bara
Ambil baki kuah ayam percik tadi dap dap macam touch up make up guna serai yang di ketuk hujungnya ye..bukan guna brush make up marah makk!!
Buat sampai abis baki kuah..(tinggal cikit kuah untuk yang tak suka makan kering dengan nasi ye)
KEMUDIAN BOLEH LA DIHIDANG BILA RASA GERAK HATI AYAM TU DAH MASAK K ^_^
Enak dihidang bersama nasi panas @ sirap limau ice..slrpppp
Selamat mencuba untuk korang..rasa malas beli je kat pasar malam Wee!
No comments:
Post a Comment