Saturday, 20 April 2013

KG AKU SEMAKIN TURUN!!

´
Assalammualaikum,

Jeng..Jeng..Jeng.. Hari ni aku nak cerita sikit pasal result "diet seimbang" yang telah aku amal sejak 30.4.2013 yang lalu..

Uish..dah lama jugak aku tak timbang..
Bukan apa malas la aku nak pi seret kaki pi tempat timbang 20 sen tu
Almaklum la time tu aku tak mampu nak beli lagi digital scale mcm bawah ni hehehe

Akhirnya dengan nekadnya aku mintak duit kat laki aku mintak beli benda alah ni
Alhamdulillah laki aku bagi..

Maka sesi mencari penimbang di kuatkuasakan..
Cari punya cari aku berminat dengan penimbang dari COSWAY ni..

Tapi susah bebenor nak mencari stok digital scale ni sebelum jumpa yang brand cosway ni

Dari segi kualiti..( nak yang boleh kira bmi,kalori,berat air,berat lemak)
Harga berpatutan( digital biasanya rm100 -200 keatas)

Akhirnya..aku jumpa juga..hehehe
Itu pun jenuh aku mendail no tel setiap stokis kebanyakannya tak simpan stok
Kena order..paling cepat pun seminggu..katanyer....

Sekitar shah alam jangan mimpi la nak dapat..
Akhirnya aku tel stokis ampang point..
Amoi tu cakap ..owh ada,.ada..tinggal lagi dua..

Aku melompat kegirangan laa...
Hehehe
So semalam aku pi umah mak aku ,singgah jap pi ampang point..
Amoi tu sorok untuk aku satu..yang lagi satu oang dah rembat..haaa lega aku
Disaat aku mendakap digital scale ni..nampak macam perak semacam kan..hehe

Sebenarnya bagi sesiapa yang tengah proses berdiet macam aku ni..
Tak kira la diet pa pun..
Mesti penimbang berat menjadi teman setia..

Tak caya??
Test la sendiri hehehe

Ok tanpa buang kudrat aku menaip ..
Aku nak tunjuk serba sedikit pic digital scale yang aku beli ni..




Ok ni gambaran dari luar kotak ..
Baru beli..agak berat sikit.jenuh nak seret..
Tapi seret dengan penuh girang tak la rasa berat..hehehe

Harga??
Semalam aku beli harga rm83 tapi sebelum tu kena jadi ahli.. Daftar ahli rm30 je..
Harga bukan ahli rm189 gitu..mahai..

Ye la mahei.. LED beb..
Istimewanya...

Benda alah ni boleh..

Timbang berat la..
Tahu kalori aku..
Berat lemak..
Berat air ke..
Berat tulang ke...

Semua segala berat la...
Hehehe...benda alah ni pun berat gak..





Cer tengok..kalori aku..kira standart la tu..aku tak la gemuk mana pun cuma nampak debab dan muncit aje..hehe..
Tapi manusia ni memang tak pernah puas..cisss.

So aku  mau badan aku lebih fit dan sihat..wallaaa..

Tak mau nampak bawah lengan gedebeh macam apa tah..boleh buat tinju..hehehe




Yang ni pulak berat aku..
Tapi ikutkan fakta berat ni tak dikira la..

Ceh..masih mau nafikan la tutak puas hati la tu..
Nehiii..nehiii..mungkar..

Takde la..aku bukan saje bagi alasan tapi memang kalau korang cari fakta pun..

Memang time period tak sesuai ditimbang..
Kerna badan kita dalam ketegori " water retention"  gitu...

Sebab?? Sebab??

Aku timbang masa aku tengah period..
Hrmm..ok sini aku kasi satu fakta tentang cara cara untuk timbang..

Waktu yang sesuai untuk timbang..

Waktu dimana.. Kita bangun tidur waktu pagi ..pergi kencing dulu.. 
Haa waktu ni sesuai untuk timbang..

Waktu yang tak sesuai..

Waktu period..masa ni takungan air dalam badan banyak..
Waktu ujan..hahaha xde la..gurau je..
Waktu malam..
Selepas makan..
Selepas minum..
Selepas workout..
Time sakit..

Jangan la ngada ngada nak timbang.. Nnti kau tension bagai nak rak....

Tapi aku suka la jugak semalam aku timbang berat aku 63.7 
Ye la dari 3 minggu lepas berat dalam 65 kg..
Seminggu lepas tu 64.2 kg
Berapa la ye berat aku kalau lepas period ni..hehehe
Mesti turun lagi..sukeeee..

Yang pic orang berdiri buat tangan melengkung tu..
Maknanya..
Berat aku normal..
Kalau gemuk..lain bentuknya..memacam la..

Tapi takpe dulu target aku seminggu 1 kg..
Tapi kalau dalam sebulan 2-3 kg turun pun 

Alhamdulillah!!!

Usah terburu buru..mau kejar apa meyh!!!
Aku bukannya masuk contest pun..bukan nyer retis pun..hehehe

Nasi makan..makan 5x sehari..
Kira diet seimbang ni ok la jugak..


10 comments:

JUE said...
This comment has been removed by a blog administrator.
shikin Azizan said...
This comment has been removed by the author.
aima said...
This comment has been removed by a blog administrator.
shikin Azizan said...
This comment has been removed by the author.
faralyna ahmad said...
This comment has been removed by a blog administrator.
iman najla said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mayang ABDUL RAZAK said...
This comment has been removed by a blog administrator.
shikin Azizan said...
This comment has been removed by the author.
shikin Azizan said...
This comment has been removed by the author.
shikin Azizan said...
This comment has been removed by the author.