Saturday, 3 August 2013

POPIA SIMPUL SERUNDING DAGING ( STEP BY STEP )

´
Assalammualaikum!
Syawal bakal tiba...
Sure hari ni ramai yang dah pulang ke kampung

Pesanan : sila sayangi nyawa kita dan keluarga di waktu perayaan ni..
                 
Yang kalut di tengah kotaraya mencari baju raya...
Dah lama kita tak rasa situasi macam tu..

Dan macam kita..
Start semalam mula dah kita rajinkan tangan buat pelbagai jenis biskut raya
Jadi semalam kita ada buat popia simpul serunding daging
"Kita kena sorok dalam bilik sebab kalau letak atas meja malam penuh balang esok pagi tinggal separuh"

Ok jadi kita nak share sikit cara nak buat popia serunding ni..
Teramat la simple untuk menyimpul popia ni..hehehe

Jadi antara bahannya..




Kulit popia boleh didapati di Aeon Big harga masa kita beli ni rm2.20
Ini saiz kecil..ada saiz besar juga..mana mana pun boleh guna




Ini kulit popianya...
Lembab..elak letak ditempat yang berangin..pastikan sedia sehelai kain lembab untuk kekalkan kelembapan..




Ok kita nak tunjuk cara potong...
Kalau nak potong dua bahagian pun boleh. Tapi isi agak tebal sebab banyak gulungan..
Dapat sikit le...




Yang ni pulak..kita potongkan kepada 3 bahagian..
Perlu cermat sikit..
Dan tentunya dapat lebih banyak popia simpul...




Bila di potong dapat bentuk macam ni ye..


                              


Kita guna serunding daging dengan ayam..
Masa pergi pulau perhentian tu kita ada beli banyak serunding dekat pasar payang kuala terengganu..
Lepas tu suami kita outstation lagi..dia bantai beli lagi 2 kilo...
Banyaknyer!!!
Alhamdulillah...rezeki..
Haaa..akhirnya..serunding tu yang tengok kita..

"bila la tuan aku ni nak makan aku"
Tu yang ada mood nak buat popia simpul tu...

Tips : pastikan serunding di blender dulu sebelum digulung..



Letakkan serunding tadi di tengah tengah kulit...
Dan gulung dengan berhati hati..
Jangan takut..kulit popia ni jenis yang liat..jadi susah nak koyak..
Memang senang nak buat..



Akhirnya setelah 3 peket kulit popia dah habis ni la hasilnya..
Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng ye..



Tadaaa...dah siap popia simpul kita..ini first time kita buat...
Mula mula agak susah juga...
Lepas tu dah macam lipas kudung laju aje jari ni memintal...



                                        


Dah siap biarkan sejuk dulu..elak masuk time tengah panas..
Lepas tu..sedia la untuk di balangkan...
Dapat la dua balang popia simpul...
Menu yang akan di setkan untuk raya tahun Akan datang...
Lepas ni kita akan update resepi biskut suji brunei 
Biskut kita yang ketiga...yuhuu


Ok
Assalammualaikum 
Terima kasih kerana sudi membaca entry kita ni 
Tata ^_^

10 comments:

Nadhirah Dayana Ayob said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mazlina mohd nazir said...

Baru nak tanya.. serunsing daging mcm halus je.. blend kering dulu ye.. nice sharing dear

Sa'adah Rahmat said...

Nampak renyah, tapi belum tentu dapat buatnya, mungkin suatu hari nanti

Unknown said...

Sis.. lepas potong 3 tu pastu potong pulak 3 skali lgi ?

Noru Teroh said...

Sis.. lepas potong 3 tu pastu potong pulak 3 skali lgi ?

Noru Teroh said...

Sis lepas potong 3 tu, kene potong pulak 3 skali lg?

shikin Azizan said...

iya saya blender dulu

shikin Azizan said...

tak la balut la,mcm biasa

shikin Azizan said...

tak la balut la,mcm biasa

shikin Azizan said...

iya saya blender dulu