Assalamualaikum semua!!
Hokey mood membaking biskut muka datang..tapi mood tak berapa ok..gagah je ni coz barang dah beli..huhu
Kali ni raya kita try buat biskut keluaran baru..jeng jeng...
Biskut untaian kasih!!
Baru ke??
Atau kita aje yang baru tau..Huhu
Ada nama lain juga memacam la kita tengok..
Mak kita kata biskut tonggek..
Anak kita kata biskut pacat kenyang..
Memacamkan...
Untuk sekian kalinya..masuk kali kedua kita try buat biskut ni..
Kejadian waktu lepas bakar tu tak serupa bikin..kembang lebar aje..
Lepas bakar amik taruk dalam balang sambil pejam mata..nyampah...
Hrmm..mungkin aduan terlalu lembut..
Atau tepung jagung lebih kot??
Itu kena tanya pakar...
Ada sesiapa boleh jawab tolong bagi tau ye hehehe
Tak puas hati kita buat juga kali kedua esoknya..
Hrmm..setelah buku kajian dibuat..tolak tambah darap tolak balik..
Akhirnya jadi jugak..cuma kita agak lain kali beli acuan tembaga sebab bunganya lebih tajam dan hasilkan bunga yang cantik
Tapi setelah separuh adunan di tonggekan menjadi..penat la pulak..
Kita tukar ke acuan semperit pulak hehehe...
Ikut suka je kan...
Suka kita tengok bunga ni..
Acuan nya dari tembaga..
Memang best!
Taraa dah dapat 2 jenis biskut dah...dasar pemalas la kan..kata mood tengah bergelora didalam kalbu..
Yang ni kejadiannya setelah dibakar..bunganya macam nak turun sikit..lain kali aduan tu kena ubah sikit..tetapi rasanya kata mak sedap..gebu gitu
Ok resepinya dibawah ni
Bahan bahan
Buttercup 250gram
Gula halus 1 cawan kalau tak nak manis kurangkan sedikit gula macam kita :)
Secubit garam
kuning telur 1 biji
Tepung jagung 1 1/2 cawan
Tepung ubi 1 1/2 cawan
Susu nespray 4 sudu
Tepung gandum 1 1/2 atau sehingga aduan sesuai
Cara penyedian
Putar buttercup dengan gula dan secubit garam sehingga gebu
Masukkan telur putar sehingga gebu dan adunan menjadi putih
Guna spatula masukkan tepung jagung dan tepung ubi sedikit demi sedikit
Masukkan susu tepung nespray
Masukkan tepung gandum untuk jadikan adunan sesuai untuk di buat bentuk
Setelah adunan sebati semua..mula lah proses membuat bunga..
Bakar pada suhu 150 darjah selama 15 minit.. Ikut kesesuaian oven memasing ye..
Untuk tip kita..cuba buat satu biskut dulu dan bakat..
Jika bunganya jatuh..semasa proses pembakaran tambahla tepung sikit demi sedikit.
Ok selamat mencuba ye pada yang sudi membaca!!
Terima kasih sudi membaca entry ini
Assalamualaikum!
No comments:
Post a Comment